Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl
Grillowana rypka

Buzara i ryba z grilla

Posted on 14 lutego 2021

Wybierając się do słonecznej Chorwacji, obowiązkowo musisz zdecydować się na inwestycję w tamtejsze rarytasy kulinarne. W zasadzie kuchnia chorwacka znana jest na całym świecie, a z pewnością rozsławiła krainę malowniczej Dalmacji na obszarze całego kontynentu europejskiego. Niemniej jednak jest pewna lista specjałów, których sporo osób w ogóle nie zna, a przybywając do Chorwacji bezpośrednio po prostu omija je szerokim łukiem przez niewiedzę dotyczącą ich składników czy zawartości a nawet sposobu jedzenia. Dlatego też postanowiliśmy stworzyć niniejszy wirtualny poradnik, który będzie poświęcony omówieniu dań chorwackich. W dzisiejszym artykule szczególną uwagę postanowiliśmy natomiast poświęcić zwłaszcza daniu zwanemu buzara. Co to takiego? Z czym i jak to się je? Wszystkiego dowiesz się, kiedy przeczytasz dalsze fragmenty niniejszego tekstu.

Ramadan - wieprzowina zawijana z warzywami
Smażony łosoś z cytryną
Łosoś z warzywami
Kebab po chorwacku

Jako termin buzara rozumie się specjał kulinarnych wprost z Chorwacji, będący tradycyjną potrawą dalmatyńską. Jest w nim mnóstwo różnorodnych rodzajów składników, a przede wszystkim krewetki oraz skorupiaki, z których Dalmacja generalnie rzecz biorąc słynie. Najczęściej, jeśli chodzi o skorupiaki wyżej wymienione, buzara robiona jest z zastosowaniem wysokiej jakości małży, w jakie Chorwacja obfituje. Ponadto sporo jest w tym daniu także białego wina, niewielki dodatek wody morskiej, jaki pobierany jest wprost z muszli skorupiaków, jak i tarta bułka. Warto nadmienić, że zjedzenie buzary dostarcza kalorii mniej niż zjedzenie przeciętnej kanapki, bo wszystko bazuje na solidnej porcji bardzo lekkich i lekkostrawnych ale jakże wartościowych w składniki owoców morza.
Artykuł dzięki:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded