Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl
Pyszne ciasto chorwackie

Wyzwania smakowe w Chorwacji

Posted on 12 grudnia 2020

Planujesz najbliższe wakacje spędzić w malowniczej Chorwacji? Szukasz odpowiedniego miejsca, do którego mógłbyś się udać, decydując się na tegoroczne wczasy? Nieważne czy będziesz tam chwile, czy przejazdem, albo zatrzymasz się na znacznie dłużej – musisz skorzystać z oferty tamtejszego menu. W chorwackich smakach po prostu każdy jest w stanie znaleźć dla siebie coś optymalnego, co spasuje jego kubkom smakowym. To niesamowicie wartościowe menu, w zdecydowanej większości przypadków składające się z wielorakich wariantów produktów spożywczych i ingredientów bazujących przede wszystkim na świeżych produktach niskotłuszczowych.

Danie z kaszą cous cous i homarem
Smażone mięso i grillowane warzywa
Zapiekane warzywa
Kotleciki mielone z wieprzowiny

Oczywiście jak na mieszczące się tuż przy krystalicznej wodzie tereny przystało, Chorwacja słynie zwłaszcza z niesamowicie wybornych gatunków ryb. Można także wspomnieć o bardzo szerokim wyborze występujących tam okazów owoców morza. Można wręcz wybrać sobie te konkretne owoce morza czy sztuki ryb, które dla nas okazują się najlepsze. Klienci są zachwyceni nie tylko ich świeżością, ale także czystością i aromatycznością. Kuchnia chorwacka uchodzi za jedną ze zdecydowanie najbardziej zdrowych kuchni. Dodatkowo, nie zapominajmy o tym, że jest bardzo aromatyczna. Musimy wspomnieć także, że kulinarne eksperymenty w Chorwacji sprawiły, iż stulecia temu wypracowano nietuzinkową recepturę na przepyszne dania bazujące zwłaszcza na gulaszach. Syte i zawierające wyborne, pieczołowicie wydzielane kawałki wysokiej jakości mięs, świetnie nadają się na każdą porę roku, a do tego nie są tuczące, mimo, iż bardzo wartościowe i odżywcze. Jako chorwackie specjały musimy też wymienić wielorakie rodzaje tamtejszych sałatek, w tym salata od hobotnice, czyli sałatka z ośmiornicą. Ciekawie przedstawia się także talerz kalmarów serwowany z czarnym risotto.
Artykuł dzięki:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded