Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl

Blog

Zupa z kurczaka z makaronem

Brudet

Posted on 18 lutego 2021

Bardzo często na tytułowe danie chorwackie zwane brudet używa się równie popularnego określenia brujet. Jest to specjał robiony z zastosowaniem świeżych okazów owoców morza, z których kraina Dalmacji rozsławiła się praktycznie na całym świecie. Brudet czy jak ktoś woli brujet tworzony jest także z rdzawa, węgorza oraz żabnicy. Niemniej jednak poza odmianą zupy typowo rybnej,...

Continue Reading
Grillowana rypka

Buzara i ryba z grilla

Posted on 14 lutego 2021

Wybierając się do słonecznej Chorwacji, obowiązkowo musisz zdecydować się na inwestycję w tamtejsze rarytasy kulinarne. W zasadzie kuchnia chorwacka znana jest na całym świecie, a z pewnością rozsławiła krainę malowniczej Dalmacji na obszarze całego kontynentu europejskiego. Niemniej jednak jest pewna lista specjałów, których sporo osób w ogóle nie zna, a przybywając do Chorwacji bezpośrednio po...

Continue Reading
Południowa Europa - gdzie leży Chorwacja ?

Chorwackie gulasze

Posted on 9 lutego 2021

Kiedy zawitasz w malowniczej Chorwacji, jedną z najważniejszych rzeczy jakie ewidentnie musisz spróbować okazuje się chorwacki specjał jakim jest gulasz. W praktyce to bardzo sycąca potrawa przypominająca zupę. Jest ona zwłaszcza wyjątkowo wyrazista w smaku, ale również niesamowicie aromatyczna. Do najpowszechniejszych rodzajów gulaszy zaliczany jest tamtejszy gulasz fasolowy. W zasadzie, chorwacki gulasz fasolowy przypomina nieco...

Continue Reading
Grillowane mięso na kebap

Cielęcina pod pekom

Posted on 5 lutego 2021

Jedziesz w najbliższym czasie do słonecznej Chorwacji? W tym bajecznym i malowniczym kraju obowiązkowo musisz zwrócić uwagę na niesamowicie popularny rodzaj dania, jakim jest charakterystyczna dla tegoż kraju cielęcina. Jest ona zwana cielęciną pod pekom. Opiera się na szeregu specjalnych kroków kulinarnych niezbędnych do wykonania, żeby uzyskać efekt w postaci nieskazitelnego smakowo mięsa najlepszej klasy....

Continue Reading
Czarny ryż - specjał Dalmacji

Dalmatyńskie specjały

Posted on 30 stycznia 2021

Kiedy jedziesz do Chorwacji, nie możesz nie skosztować tamtejszych kulinarnych rarytasów, jakie w zasadzie stanowią jeden z najbardziej wartościowych typów menu rozsławionego na cały kontynent europejski. Czym wyróżniają się dalmatyńskie specjały w praktyce? Dowiesz się o tym, kiedy przeczytasz dalsze fragmenty poniższego tekstu. Zachęcamy do lektury wszystkich zainteresowanych nie tyle słoneczną Chorwacją, co zwłaszcza nieskazitelnymi...

Continue Reading
Rosół chorwacki z kurczakiem

Domowy rosół

Posted on 24 stycznia 2021

Kiedy zawitasz do malowniczej Chorwacji, karta dań wręczona Ci przez kelnera może wprawić Cię w osłupienie. Powód? Przede wszystkim wiąże się to z jednym istotnym faktem – Chorwaci kochają gotować, a jeszcze bardziej lubują się zwłaszcza z wyrafinowanych eksperymentach kulinarnych. W słonecznej Dalmacji ani nikt nie oszczędza na ingredientach poszczególnych potraw, ani tym bardziej nie...

Continue Reading
Kebab po chorwacku

Kulinarne eksperymenty

Posted on 19 stycznia 2021

Jadąc do gorącej i jakże malowniczej Chorwacji, nie można nie dostrzec jak popularne jest tamtejsze jedzenie. W zasadzie bardzo obfite menu, które występuje w tym właśnie kraju bazuje w głównej mierze na kulinarnych eksperymentach lokalnej ludności, która ma skłonności do mieszania smaków, dobierania niesamowicie zróżnicowanych składników i co za tym idzie przede wszystkim do tego,...

Continue Reading
Ramadan - wieprzowina zawijana z warzywami

Mięsa z rożna

Posted on 13 stycznia 2021

Chorwacja słynie z szeregu rozlicznych rodzajów specjałów jedzeniowych, w tym zwłaszcza ryb oraz owoców morza. Niemniej jednak nie wolno nam zapomnieć o tym, iż równie bogaty okazuje się też wybór wielorakich typów mięs. Chorwackie specjały to między innymi mięsa jakie są robione na rożnie. Wśród nich na przykład króluje od dawien dawna chorwacka baranina i...

Continue Reading
Sarma na talerzu

Mięso rodem z Chorwacji

Posted on 9 stycznia 2021

Słoneczna Chorwacja słynie przede wszystkim z wybornego menu rybnego i nieskazitelnie czystych owoców morza, pochodzących z równie krystalicznych tamtejszych wód. Niemniej jednak nie oznacza to wcale, że Chorwacja nie ma do zaprezentowania turystom więcej specjałów, bardzo konkretnych kalorycznie. W szczególności są tam bardzo odżywcze gulasze, jak również wyrafinowane smakowo gatunki najlepszej jakości mięs. Potrawa jaką...

Continue Reading
Chorwacki specjał z pistacjami

Pieczone zagorski strukli

Posted on 3 stycznia 2021

Wydaje się brzmieć dość tajemniczo na pierwszy rzut oka, ale jednak – pieczone zagorski strukli, o których wspomnieliśmy w tytule niniejszego wirtualnego, kulinarnego poradnika, stanowią jedno z najpowszechniejszych dań w całej Europie. Oczywiście mowa tu o wysokiej jakości specjale chorwackiego pochodzenia. Danie to jest typowe dla regionu Zagorje, czyli terenu usytuowanego w kierunku północnym od...

Continue Reading
  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded