Bardzo często na tytułowe danie chorwackie zwane brudet używa się równie popularnego określenia brujet. Jest to specjał robiony z zastosowaniem świeżych okazów owoców morza, z których kraina Dalmacji rozsławiła się praktycznie na całym świecie. Brudet czy jak ktoś woli brujet tworzony jest także z rdzawa, węgorza oraz żabnicy. Niemniej jednak poza odmianą zupy typowo rybnej,...
Blog

Buzara i ryba z grilla
Wybierając się do słonecznej Chorwacji, obowiązkowo musisz zdecydować się na inwestycję w tamtejsze rarytasy kulinarne. W zasadzie kuchnia chorwacka znana jest na całym świecie, a z pewnością rozsławiła krainę malowniczej Dalmacji na obszarze całego kontynentu europejskiego. Niemniej jednak jest pewna lista specjałów, których sporo osób w ogóle nie zna, a przybywając do Chorwacji bezpośrednio po...

Chorwackie gulasze
Kiedy zawitasz w malowniczej Chorwacji, jedną z najważniejszych rzeczy jakie ewidentnie musisz spróbować okazuje się chorwacki specjał jakim jest gulasz. W praktyce to bardzo sycąca potrawa przypominająca zupę. Jest ona zwłaszcza wyjątkowo wyrazista w smaku, ale również niesamowicie aromatyczna. Do najpowszechniejszych rodzajów gulaszy zaliczany jest tamtejszy gulasz fasolowy. W zasadzie, chorwacki gulasz fasolowy przypomina nieco...

Cielęcina pod pekom
Jedziesz w najbliższym czasie do słonecznej Chorwacji? W tym bajecznym i malowniczym kraju obowiązkowo musisz zwrócić uwagę na niesamowicie popularny rodzaj dania, jakim jest charakterystyczna dla tegoż kraju cielęcina. Jest ona zwana cielęciną pod pekom. Opiera się na szeregu specjalnych kroków kulinarnych niezbędnych do wykonania, żeby uzyskać efekt w postaci nieskazitelnego smakowo mięsa najlepszej klasy....

Dalmatyńskie specjały
Kiedy jedziesz do Chorwacji, nie możesz nie skosztować tamtejszych kulinarnych rarytasów, jakie w zasadzie stanowią jeden z najbardziej wartościowych typów menu rozsławionego na cały kontynent europejski. Czym wyróżniają się dalmatyńskie specjały w praktyce? Dowiesz się o tym, kiedy przeczytasz dalsze fragmenty poniższego tekstu. Zachęcamy do lektury wszystkich zainteresowanych nie tyle słoneczną Chorwacją, co zwłaszcza nieskazitelnymi...

Domowy rosół
Kiedy zawitasz do malowniczej Chorwacji, karta dań wręczona Ci przez kelnera może wprawić Cię w osłupienie. Powód? Przede wszystkim wiąże się to z jednym istotnym faktem – Chorwaci kochają gotować, a jeszcze bardziej lubują się zwłaszcza z wyrafinowanych eksperymentach kulinarnych. W słonecznej Dalmacji ani nikt nie oszczędza na ingredientach poszczególnych potraw, ani tym bardziej nie...

Kulinarne eksperymenty
Jadąc do gorącej i jakże malowniczej Chorwacji, nie można nie dostrzec jak popularne jest tamtejsze jedzenie. W zasadzie bardzo obfite menu, które występuje w tym właśnie kraju bazuje w głównej mierze na kulinarnych eksperymentach lokalnej ludności, która ma skłonności do mieszania smaków, dobierania niesamowicie zróżnicowanych składników i co za tym idzie przede wszystkim do tego,...

Mięsa z rożna
Chorwacja słynie z szeregu rozlicznych rodzajów specjałów jedzeniowych, w tym zwłaszcza ryb oraz owoców morza. Niemniej jednak nie wolno nam zapomnieć o tym, iż równie bogaty okazuje się też wybór wielorakich typów mięs. Chorwackie specjały to między innymi mięsa jakie są robione na rożnie. Wśród nich na przykład króluje od dawien dawna chorwacka baranina i...

Mięso rodem z Chorwacji
Słoneczna Chorwacja słynie przede wszystkim z wybornego menu rybnego i nieskazitelnie czystych owoców morza, pochodzących z równie krystalicznych tamtejszych wód. Niemniej jednak nie oznacza to wcale, że Chorwacja nie ma do zaprezentowania turystom więcej specjałów, bardzo konkretnych kalorycznie. W szczególności są tam bardzo odżywcze gulasze, jak również wyrafinowane smakowo gatunki najlepszej jakości mięs. Potrawa jaką...

Pieczone zagorski strukli
Wydaje się brzmieć dość tajemniczo na pierwszy rzut oka, ale jednak – pieczone zagorski strukli, o których wspomnieliśmy w tytule niniejszego wirtualnego, kulinarnego poradnika, stanowią jedno z najpowszechniejszych dań w całej Europie. Oczywiście mowa tu o wysokiej jakości specjale chorwackiego pochodzenia. Danie to jest typowe dla regionu Zagorje, czyli terenu usytuowanego w kierunku północnym od...