Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl

Blog

Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku

Posted on 25 lipca 2021

Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia skrzydełek wraz z sosem z grillowanego czosnku będą: pół kilograma skrzydełek, olej, przyprawy (tymianek, curry, papryka ostra, imbir suszony), główka czosnku, majonez, śmietana oraz sól. Na samym początku należy skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą a następnie osuszyć. W głębokim naczyniu powinien znaleźć się olej wraz z wymieszanymi przyprawami (średnio po pół...

Continue Reading

Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki

Posted on 20 lipca 2021

Mimo, iż może nam się wydawać, że mięso mielone nie nadaje się do grillowania jest to jedynie złudzenie. Niezwykłym pomysłem na domowy obiad jest grillowane mięso mielone z ketchupem i papryką. Do tego celu potrzebujemy: trzystu gram mięsa mielonego, jednej czerwonej cebuli, jednej ostrej papryczki czerwonej, jeden ząbek czosnku, dwa białka, dwie łyżki łagodnego ketchupu,...

Continue Reading

Miszmasz z kurczakiem i brokułami

Posted on 18 lipca 2021

Sałatka jest daniem idealnym na delikatną przekąskę między posiłkami bądź jako potrawa na imprezowy stół. Najlepiej sprawdzają się podczas wiosennego i letniego grillowania na przydomowych ogródkach. Jedną z propozycji na takie okazje jest sałatka z kurczakiem i brokułami. Aby ją przyrządzić musimy mieć: dwa filety z kurczaka o łącznej wadze około czterystu gramów, spory brokuł,...

Continue Reading

Szaszłyki z drobiu i warzyw

Posted on 15 lipca 2021

Aby przygotować dwa szaszłyki drobiowo – warzywne powinniśmy przygotować takie składniki jak: pierś z kurczaka, cebulę, pomidora, cukinię, przyprawę do grilla, sól, pieprz oraz sos sojowy. Na samym początku mięso należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w równą, dużą kostkę. Następnie wrzucamy je do głębokiego naczynia gdzie zostanie ono zalane sosem sojowym. Tak przygotowane mięso...

Continue Reading

Kurczak z grzybami i ravioli

Posted on 11 lipca 2021

Mięso drobiowe jest jednym ze smaczniejszych i tańszych mięs dostępnych na naszym rynku. Popularność zawdzięczają sobie nie tylko wyżej wymienionymi cechami, ale także uniwersalnością i dostępnością. Z tego też względu nowy pomysł na podanie kurczaka na rodzinnym stole może okazać się wspaniałym rozwiązaniem na nudne popołudnia. Do przygotowania dania będziemy potrzebować jednej dużej piersi z...

Continue Reading

Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli

Posted on 10 lipca 2021

Aby przygotować niezwykle proste i zaskakująco smaczne danie z polędwicy wieprzowej i cebuli należy przygotować: około pół kilograma świeżej polędwicy wieprzowej, dwie duże cebule, sześć średnich ziemniaków, kapustę pekińską (połowę), dorodny pomarańcz, łyżeczkę cukru, sok z cytryny, sól, pieprz, ostrą paprykę oraz olej. Po oczyszczeniu polędwic, należy pokroić ją w plastry nie grubsze niż trzy...

Continue Reading

Pieczarki przytulone do kurczaka

Posted on 9 lipca 2021

Chyba każdy, kto choć trochę liznął sztuki kulinarnej wie, iż pieczarki są idealnym dopełnieniem każdego niemal mięsa. W tym wypadku pieczarkom będzie towarzyszył filet z kurczaka. Aby przygotować danie, które olśni obiadowych gości należy przygotować następujące składniki: połowę piersi z kurczaka, piętnaście sporych rozmiarów pieczarek, dwie cebule, szczypiorek, jajko, łyżkę masła, bułkę tartą a także...

Continue Reading

Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Posted on 5 lipca 2021

Wielu z nam szpinak kojarzy się jedynie z bezsmakową zieloną masą podawaną na szkolnej stołówce. Jednak odpowiednio podany może zachwycić niejednego malkontenta kulinarnego. Jednym z lepszych pomysłów jest podanie go w drobiowej roladzie z serem. Aby wykonać to danie należy przygotować: dwie sztuki piersi z kurczaka, garść szpinaku, sto pięćdziesiąt gramów żółtego sera, sól i...

Continue Reading

Szaszłyk i miód

Posted on 5 lipca 2021

Mięso drobiowe i miód dla wielu z nas może wydawać się połączeniem nie do zniesienia. Jest to zdecydowanie nieprawidłowa postawa. Te dwa z pozoru kontrastujące składniki idealnie ze sobą współgrają (oczywiście, jeżeli zostaną odpowiednio przyrządzone). Aby przyrządzić drobiowe szaszłyki w miodowej marynacie powinniśmy przygotować takie składniki jak: dwie sztuki fileta z kurczaka oraz składniki na...

Continue Reading

Tango grillowanych warzyw i kurczaka

Posted on 2 lipca 2021

Sposobów na przyrządzenie mięsa z kurczaka jest ogromna ilość. Jest to wynikiem niezwykłej uniwersalności tego mięsa, ogólnej dostępności w sklepach a także stosunkowo niskiej ceny. Aby przygotować pierś z kurczaka w grillowanych warzywach należy przygotować kilogram piersi z kurczaka, jedną marchewkę, połowę pora, marynatę, sos sojowy (około dwie łyżki), sto gram ketchupu, łyżkę oliwy, łyżeczkę...

Continue Reading
  • 1
  • 2
  • 3
  • Next

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded