Potrawy kuchni chorwackiej
Tango grillowanych warzyw i kurczaka
Tango grillowanych warzyw i kurczaka

Tango grillowanych warzyw i kurczaka

Sposobów na przyrządzenie mięsa z kurczaka jest ogromna ilość. Jest to wynikiem niezwykłej uniwersalności tego mięsa, ogólnej dostępności w sklepach a także stosunkowo niskiej ceny. Aby przygotować pierś z kurczaka w grillowanych warzywach należy przygotować kilogram piersi z kurczaka, jedną marchewkę, połowę pora, marynatę, sos sojowy (około dwie łyżki), sto gram ketchupu, łyżkę oliwy, łyżeczkę słodkiej papryki, pieprz, curry a także ziołową przyprawę do grilla. Pierwszym krokiem do przyrządzenia owej potrawy jest przygotowanie marynaty. W tym celu mieszamy w głębokim naczyniu sos sojowy, ketchup, zioła, oliwę, paprykę, pieprz a także curry.

Mięso z kurczaka należy opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w kostkę i włożyć do naczynia z marynata i dokładnie wymieszać. W takim stanie mięso powinno pozostać przez około dwanaście godzin w lodówce, po czym należy jest upiec na grillu. Warzywa po uprzednim umyciu należy pokroić w plastry i przyprawić ziołową przyprawą do grilla, owinąć w folię aluminiową i również piec na grillu. Warzywa będą gotowe w momencie, gdy będą miękkie. Mięso najlepiej smakuje posypane grillowanymi warzywami.
Autor artykułu: