Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia skrzydełek wraz z sosem z grillowanego czosnku będą: pół kilograma skrzydełek, olej, przyprawy (tymianek, curry, papryka ostra, imbir suszony), główka czosnku, majonez, śmietana oraz sól. Na samym początku należy skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą a następnie osuszyć. W głębokim naczyniu powinien znaleźć się olej wraz z wymieszanymi przyprawami (średnio po pół łyżeczki na jedną).
Suche skrzydełka należy włożyć do naczynia z marynatą i dokładnie je w niej obtoczyć. W tym stanie powinny leżeć przez co najmniej sześć godzin w chłodnym miejscu. Sześć godzin to absolutne minimum – najlepsze skrzydełka uzyskamy, gdy będą się marynowały przez dwadzieścia cztery godziny. Kolejnym krokiem jest grillowanie mięsa na ruszcie obracając stosunkowo często przez czterdzieści do sześćdziesięciu minut. Czosnek do sosu należy grillować przez około trzydzieści pięć minut. Następnie, po wyjęciu z łupinek i wyciśnięciu należy wymieszać go z trzema łyżkami majonezu i taką samą ilością śmietany i doprawić do smaku solą.
Autor artykułu: