Kiedy zawitasz do malowniczej Chorwacji, karta dań wręczona Ci przez kelnera może wprawić Cię w osłupienie. Powód? Przede wszystkim wiąże się to z jednym istotnym faktem – Chorwaci kochają gotować, a jeszcze bardziej lubują się zwłaszcza z wyrafinowanych eksperymentach kulinarnych. W słonecznej Dalmacji ani nikt nie oszczędza na ingredientach poszczególnych potraw, ani tym bardziej nie stawia na mało wartościowe w swej zawartości artykuły spożywcze. W konsekwencji tego nie da się ukryć, że Chorwacja bazuje zwłaszcza na aromatycznych gatunkach ryb, wyrafinowanych typach mięs najlepszej klasy, nieskazitelnie czystych owocach morza, jak również i na zupach. Wśród najpowszechniejszych wydziela się między inny domowy rosół czy mnogość gulaszy wielorakiego pochodzenia. Warto jednakże w niniejszym wirtualnym poradniku przyjrzeć się nieco bardziej wyżej wspomnianemu rosołowi, a więc czemuś na wzór klasycznego dla naszego kraju bulionu, tak chętnie na co dzień jadanego.
Domowy rosół opiera się przede wszystkim na wersji rybnej, a więc bazie wyjściowej w postaci bulionu rybnego. Dodatkowo, w zależności od tego, w jakim konkretnie regionie Chorwacji się znajdziemy, pojawia się także szereg wiążących się z tym dodatków. Do takiego zupnego bulionu czy to w wariancie czysto rybnym, czy mięsnym, czy też na zasadzie wywaru mięsno-rybnego jako swego rodzaju mixu, bardzo chętnie dodawane są między innymi cebulki, ziemniaki, czy też pomidory. Równie modne są buliony z zastosowaniem jako kluczowych dodatków warzyw typu papryka bądź pomidory, jakie z reguły rosną u każdego mieszkańca Chorwacji w przydomowym ogródku. Dodatkowo nie wolno zapomnieć robiąc chorwacki rosół o kurczaku domowym. Musi być też klasyczna włoszczyzna – pietruszka, seler oraz marchewka. Bardzo często jada się tam zupę mięsną typu rosół z domowego bydła.
Artykuł dzięki: