Kiedy jedziesz do Chorwacji, nie możesz nie skosztować tamtejszych kulinarnych rarytasów, jakie w zasadzie stanowią jeden z najbardziej wartościowych typów menu rozsławionego na cały kontynent europejski. Czym wyróżniają się dalmatyńskie specjały w praktyce? Dowiesz się o tym, kiedy przeczytasz dalsze fragmenty poniższego tekstu. Zachęcamy do lektury wszystkich zainteresowanych nie tyle słoneczną Chorwacją, co zwłaszcza nieskazitelnymi w swym smaku rarytasami gastronomicznymi.
W zakresie dalmatyńskich specjałów, bo w sumie to im w szczególności poświęcony zostanie niniejszy kulinarny poradnik, jak zresztą nawiązuje do tego już sam tytuł tego artykułu, bez wątpienia warto wspomnieć o daniu zwanym Pasticada. Czym się ono charakteryzuje i co je wyróżnia? Na czym polega ich nietuzinkowy posmak, który wyróżnia tę potrawę na tle szeregu rozmaitych innych chorwackich i ogólnie europejskich specjałów?
W praktyce jako Pasticada rozumie się charakterystyczne danie zwłaszcza mocno królujące w Dalmacji, bazujące na cielęcinie wysokiej jakości. Jest to wyborny kawałek soczystego i aromatycznego mięsa, jaki zostaje wzbogacony w swoim smaku przede wszystkim szeroko ciętym makaronem oraz równie pachnącymi, świeżymi śliwkami. Zamiast makaronu bardzo często pasticada podawana jest także z kluskami. Popularne jest, aby serwować pasticadę zwłaszcza na specjalne okazje takie jak chociażby chrzciny, wesela, uroczystości świąteczne. Cielęcina w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi mięs.
Artykuł dzięki: