Potrawy kuchni chorwackiej
Pieczarki przytulone do kurczaka
Pieczarki przytulone do kurczaka

Pieczarki przytulone do kurczaka

Chyba każdy, kto choć trochę liznął sztuki kulinarnej wie, iż pieczarki są idealnym dopełnieniem każdego niemal mięsa. W tym wypadku pieczarkom będzie towarzyszył filet z kurczaka. Aby przygotować danie, które olśni obiadowych gości należy przygotować następujące składniki: połowę piersi z kurczaka, piętnaście sporych rozmiarów pieczarek, dwie cebule, szczypiorek, jajko, łyżkę masła, bułkę tartą a także bazylię, tymianek, sól, pieprz i olej. Po umyciu i osuszeniu mięsa należy je podzielić na trzy filety, które następnie powinno się rozbić, doprawić solą oraz pieprzem, oprószyć mąką z każdej stronie, obtoczyć w jajku a na końcu w bułce tartej.

Tak panierowane mięso należy smażyć na oleju z każdej strony do momentu osiągnięcia przez mięso złotego koloru. Pieczarki należy pozbawić skórki z kapeluszy i pokroić je w stosunkowo grube plastry (nie należy jednak przesadzić, gdyż stracą swój urok). Cebula natomiast powinna zostać pokrojona w grubsze piórka. Cebulę podsmaża się na roztopionym maśle Az do momentu zarumienienia a następnie dodaje się pieczarki. Następnym krokiem jest dodanie przypraw. Ostatnim, co powinniśmy zrobić to ułożyć mięso na talerzu, obsypać je pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem.
Autor artykułu: