Potrawy kuchni chorwackiej
Kurczak z grzybami i ravioli
Kurczak z grzybami i ravioli

Kurczak z grzybami i ravioli

Mięso drobiowe jest jednym ze smaczniejszych i tańszych mięs dostępnych na naszym rynku. Popularność zawdzięczają sobie nie tylko wyżej wymienionymi cechami, ale także uniwersalnością i dostępnością. Z tego też względu nowy pomysł na podanie kurczaka na rodzinnym stole może okazać się wspaniałym rozwiązaniem na nudne popołudnia. Do przygotowania dania będziemy potrzebować jednej dużej piersi z kurczaka, masła, soli oraz pieprzu, śmietany, około ćwierć kilograma grzybów oraz ravioli (można to zastąpić szpinakiem i ricottą). Zanim zabierzemy się za właściwe gotowanie grzyby należy dokładnie przejrzeć i oczyścić. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich na mniejsze kawałki i podsmażenie na łyżce masła. Gdy będą już gotowe do spożycia na patelnię dodajemy śmietanę i zmniejszamy ogień, aby ładnie się poddusiły. Ważne jest, aby w tym momencie doprawić je solą i pieprzem. Duszenie grzybów powinno odbywać się przez około piętnaście minut.

Czas ten możemy poświecić na przygotowanie mięsa. Pierś z kurczaka należy umyć a następnie osuszyć. Pokrojone w kostkę mięso smaży się na dwóch łyżkach masła i doprawia pieprzem. Gotowy sos grzybowy dodaje się do mięsa. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać składniki. Następnie ravioli (bądź szpinak i ricotta) gotuje się w osolonej wodzie. Warzywa układa się na talerzu i polewa przyrządzonym sosem.
Autor artykułu: