Potrawy kuchni chorwackiej
Miszmasz z kurczakiem i brokułami
Miszmasz z kurczakiem i brokułami

Miszmasz z kurczakiem i brokułami

Sałatka jest daniem idealnym na delikatną przekąskę między posiłkami bądź jako potrawa na imprezowy stół. Najlepiej sprawdzają się podczas wiosennego i letniego grillowania na przydomowych ogródkach. Jedną z propozycji na takie okazje jest sałatka z kurczakiem i brokułami. Aby ją przyrządzić musimy mieć: dwa filety z kurczaka o łącznej wadze około czterystu gramów, spory brokuł, biała paprykę, kiełki słonecznika, majonez, połowę kostki rosołowej a także pieprz i sól do smaku. Kurczak w tej sałatce jest gotowany. Aby to wykonać należy gotować kurczaka w litrze wody, w której znajdzie się połowa kostki rosołowej przez około czterdzieści minut.

Po upływie tego czasu należy mięso odstawić do ostudzenia. Brokuł należy rozciąć na mniejsze różyczki, dodać szczyptę soli, zalać wodą tak, aby przykryła całe warzywo i gotować do momentu, gdy będzie miękki. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z gotowaniem – brokuł nie może stracić koloru. Papryka powinna zostać pokrojona na drobna kostkę. Kiełki słonecznika należy pozostawić w całości i opłukać wodą w taki sposób, aby nie straciły łusek. Po pokrojeniu kurczaka w kostkę, a brokułu na mniejsze fragmenty wszystkie składniki należy wymieszać razem z dodatkiem trzech łyżek majonezu.
Autor artykułu: