Potrawy kuchni chorwackiej
Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki

Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki

Mimo, iż może nam się wydawać, że mięso mielone nie nadaje się do grillowania jest to jedynie złudzenie. Niezwykłym pomysłem na domowy obiad jest grillowane mięso mielone z ketchupem i papryką. Do tego celu potrzebujemy: trzystu gram mięsa mielonego, jednej czerwonej cebuli, jednej ostrej papryczki czerwonej, jeden ząbek czosnku, dwa białka, dwie łyżki łagodnego ketchupu, około pięciu łyżek bułki tartej, dwie łyżki wody, odrobina soli i pieprzu oraz łyżkę majeranku. Pierwszym krokiem jest przełożenie mięsa do głębokiego naczynia, na przykład do miski. Obraną i pokrojoną cebulę oraz umytą, osuszoną, pozbawioną nasionek i drobniutko pokrojoną papryczkę należy dodać do mięsa. Podobnie postępujemy z czosnkiem, który z powodzeniem możemy zetrzeć na tarce.

Oprócz tego należy dodać także białka, ketchup i przyprawy, po czym wszystko dokładnie wymieszać. Wyrabiając masę mięsną należy stopniowo dodawać bulkę tartą aż do uzyskania zwartej masy. Tak przygotowaną masę mięsną należy włożyć do lodówki na około dwie godziny. Po upływie tego czasu na patelnia grillowa powinna być już dobrze rozgrzana. Układamy na niej mięso w formie niewielkich placuszków. Podczas smażenia należy pamiętać o obracaniu mięsa.
Autor artykułu: