Chyba każdy, kto choć trochę liznął sztuki kulinarnej wie, iż pieczarki są idealnym dopełnieniem każdego niemal mięsa. W tym wypadku pieczarkom będzie towarzyszył filet z kurczaka. Aby przygotować danie, które olśni obiadowych gości należy przygotować następujące składniki: połowę piersi z kurczaka, piętnaście sporych rozmiarów pieczarek, dwie cebule, szczypiorek, jajko, łyżkę masła, bułkę tartą a także bazylię, tymianek, sól, pieprz i olej. Po umyciu i osuszeniu mięsa należy je podzielić na trzy filety, które następnie powinno się rozbić, doprawić solą oraz pieprzem, oprószyć mąką z każdej stronie, obtoczyć w jajku a na końcu w bułce tartej.
Tak panierowane mięso należy smażyć na oleju z każdej strony do momentu osiągnięcia przez mięso złotego koloru. Pieczarki należy pozbawić skórki z kapeluszy i pokroić je w stosunkowo grube plastry (nie należy jednak przesadzić, gdyż stracą swój urok). Cebula natomiast powinna zostać pokrojona w grubsze piórka. Cebulę podsmaża się na roztopionym maśle Az do momentu zarumienienia a następnie dodaje się pieczarki. Następnym krokiem jest dodanie przypraw. Ostatnim, co powinniśmy zrobić to ułożyć mięso na talerzu, obsypać je pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem.
Autor artykułu: