Jedziesz w najbliższym czasie do słonecznej Chorwacji? W tym bajecznym i malowniczym kraju obowiązkowo musisz zwrócić uwagę na niesamowicie popularny rodzaj dania, jakim jest charakterystyczna dla tegoż kraju cielęcina. Jest ona zwana cielęciną pod pekom. Opiera się na szeregu specjalnych kroków kulinarnych niezbędnych do wykonania, żeby uzyskać efekt w postaci nieskazitelnego smakowo mięsa najlepszej klasy.
parapety katowice width="300" height="200" />
Cielęcina pod pekom bazuje zwłaszcza na tym, iż jest aromatyczna, soczysta w swojej strukturze, a jednocześnie smakowicie przypieczona na ruszcie czy grillu. Prawdopodobnie, każdy kto był w Chorwacji chociaż raz w swoim życiu, miał okazję zainwestować w ten rodzaj specjału i pokosztować go, czy to w jego czystej postaci, czy też pośrednio, jako składnik wielu innych dań, bowiem przygotowywana w ten specyficzny sposób cielęcina po prostu jest tak smakowita, że stanowi punkt wyjścia do przygotowywania na jego bazie rozmaitych innych dań. Jako cielęcinę pod pekom rozumie się jednakże nie tylko sam opisywany powyżej gatunek mięsa, ale także i szereg innych dodatków, które są wraz z nim serwowane – na przykład odpowiednio opiekanych ziemniaczków czy cebul. Warto wspomnieć, że coraz częściej zamiast cielęciny występuje wersja pod pekom z owocami morza, w szczególności ze świeżą ośmiornicą, co popularne jest w chorwackim menu jako hobotnica ispod peke. Ciężko jest ten specyficzny posmak cielęciny w takim chorwackim wydaniu opisać, dlatego też warto wybrać się tam osobiście, aby na własnej skórze, a w zasadzie na własnych kubkach smakowych przekonać się, jak ten rarytas jest wyborny.
Artykuł dzięki: