Chorwacja słynie z szeregu rozlicznych rodzajów specjałów jedzeniowych, w tym zwłaszcza ryb oraz owoców morza. Niemniej jednak nie wolno nam zapomnieć o tym, iż równie bogaty okazuje się też wybór wielorakich typów mięs. Chorwackie specjały to między innymi mięsa jakie są robione na rożnie. Wśród nich na przykład króluje od dawien dawna chorwacka baranina i jagnięcina.
Baran z rożna to cos, co będąc w słonecznej Chorwacji nie może zostać pominięte. Jest to w ich języku lokalnym janjetina na raznju. Stanowi ona tradycyjny specjał regionalny będący typowym wyznacznikiem chorwackich kulinariów. W Dalmacji w szczególności stanowi świetny wariant pozycji w menu przeznaczony dla prawdziwych smakoszy potraw typowo mięsnych. Musimy wspomnieć, że mięso z rożna w postaci baraniny pieczonej na grillu wyróżnia przede wszystkim wyspę Pag. Co więcej, nie zapominajmy także o tym, że sporo gatunków mięsnych pojawia się na Lice i Gorskim Kotarze. Generalnie cała Chorwacja słynie z szeregu przeróżnych mięs wyrafinowanych smakowo. Wystarczy wejść do pierwszej lepszej tamtejszej restauracji a od razu możesz uzyskać menu bogate w szereg rozlicznych wariantów gatunków mięs z rożna czy wielorakich potraw, jakie robione są z mięs. Poza tym, za narodowy specjał uznaje się także pieczoną jagnięcinę. Ta rodem z Chorwacji nie ma sobie równych, a zwłaszcza gdy zostaje zaserwowana z ziemniakami i cebulkami. Niekiedy dodaje się do niej oliwki lokalne oraz domowe pomidory. Jeśli będziesz w Dalmacji, nie możesz pominąć baraniny z rusztu.
Artykuł dzięki: