Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl

Kurczak z grzybami i ravioli

Posted on 11 lipca 2021

Mięso drobiowe jest jednym ze smaczniejszych i tańszych mięs dostępnych na naszym rynku. Popularność zawdzięczają sobie nie tylko wyżej wymienionymi cechami, ale także uniwersalnością i dostępnością. Z tego też względu nowy pomysł na podanie kurczaka na rodzinnym stole może okazać się wspaniałym rozwiązaniem na nudne popołudnia. Do przygotowania dania będziemy potrzebować jednej dużej piersi z kurczaka, masła, soli oraz pieprzu, śmietany, około ćwierć kilograma grzybów oraz ravioli (można to zastąpić szpinakiem i ricottą). Zanim zabierzemy się za właściwe gotowanie grzyby należy dokładnie przejrzeć i oczyścić. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich na mniejsze kawałki i podsmażenie na łyżce masła. Gdy będą już gotowe do spożycia na patelnię dodajemy śmietanę i zmniejszamy ogień, aby ładnie się poddusiły. Ważne jest, aby w tym momencie doprawić je solą i pieprzem. Duszenie grzybów powinno odbywać się przez około piętnaście minut.

Czas ten możemy poświecić na przygotowanie mięsa. Pierś z kurczaka należy umyć a następnie osuszyć. Pokrojone w kostkę mięso smaży się na dwóch łyżkach masła i doprawia pieprzem. Gotowy sos grzybowy dodaje się do mięsa. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać składniki. Następnie ravioli (bądź szpinak i ricotta) gotuje się w osolonej wodzie. Warzywa układa się na talerzu i polewa przyrządzonym sosem.
Autor artykułu:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded