Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl

Szaszłyk i miód

Posted on 5 lipca 2021

Mięso drobiowe i miód dla wielu z nas może wydawać się połączeniem nie do zniesienia. Jest to zdecydowanie nieprawidłowa postawa. Te dwa z pozoru kontrastujące składniki idealnie ze sobą współgrają (oczywiście, jeżeli zostaną odpowiednio przyrządzone). Aby przyrządzić drobiowe szaszłyki w miodowej marynacie powinniśmy przygotować takie składniki jak: dwie sztuki fileta z kurczaka oraz składniki na marynatę (cztery łyżki oliwy, dwie łyżki miodu, łyżeczkę ostrej papryki oraz szczyptę chili). Na samym początku mięso należy dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć (mokre mięso podczas przyrządzania może stracić wiele walorów smakowych). Następnie należy pokroić je w niewielką kostkę.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty w następujący sposób. W głębokim naczyniu (takim, które pomieści przygotowane przez nas mięso) mieszamy oliwę wraz ze wszystkimi przyprawami (miodem, papryką ostrą i papryką chili). Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy mięso i dokładnie je w niej obtaczamy. Następnie odstawiamy je na minimum trzy godziny w chłodne miejsce – najlepiej do lodówki. Trzy godziny to zdecydowanie najkrótszy czas marynowania. Najlepszy efekt otrzymamy, gdy mięso będzie się marynowało dwadzieścia cztery godziny bądź chociaż całą noc. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy je na tackach. Ostatnim, co musimy zrobić do podać je w towarzystwie zimnego soku z lodem w ciepły, letni dzień.
Autor artykułu:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded