Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl
Czarny ryż - specjał Dalmacji

Dalmatyńskie specjały

Posted on 30 stycznia 2021

Kiedy jedziesz do Chorwacji, nie możesz nie skosztować tamtejszych kulinarnych rarytasów, jakie w zasadzie stanowią jeden z najbardziej wartościowych typów menu rozsławionego na cały kontynent europejski. Czym wyróżniają się dalmatyńskie specjały w praktyce? Dowiesz się o tym, kiedy przeczytasz dalsze fragmenty poniższego tekstu. Zachęcamy do lektury wszystkich zainteresowanych nie tyle słoneczną Chorwacją, co zwłaszcza nieskazitelnymi w swym smaku rarytasami gastronomicznymi.
W zakresie dalmatyńskich specjałów, bo w sumie to im w szczególności poświęcony zostanie niniejszy kulinarny poradnik, jak zresztą nawiązuje do tego już sam tytuł tego artykułu, bez wątpienia warto wspomnieć o daniu zwanym Pasticada. Czym się ono charakteryzuje i co je wyróżnia? Na czym polega ich nietuzinkowy posmak, który wyróżnia tę potrawę na tle szeregu rozmaitych innych chorwackich i ogólnie europejskich specjałów?

Chorwacja - miasto w Dalmacji
W praktyce jako Pasticada rozumie się charakterystyczne danie zwłaszcza mocno królujące w Dalmacji, bazujące na cielęcinie wysokiej jakości. Jest to wyborny kawałek soczystego i aromatycznego mięsa, jaki zostaje wzbogacony w swoim smaku przede wszystkim szeroko ciętym makaronem oraz równie pachnącymi, świeżymi śliwkami. Zamiast makaronu bardzo często pasticada podawana jest także z kluskami. Popularne jest, aby serwować pasticadę zwłaszcza na specjalne okazje takie jak chociażby chrzciny, wesela, uroczystości świąteczne. Cielęcina w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi mięs.
Artykuł dzięki:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded