Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl
Ramadan - wieprzowina zawijana z warzywami

Mięsa z rożna

Posted on 13 stycznia 2021

Chorwacja słynie z szeregu rozlicznych rodzajów specjałów jedzeniowych, w tym zwłaszcza ryb oraz owoców morza. Niemniej jednak nie wolno nam zapomnieć o tym, iż równie bogaty okazuje się też wybór wielorakich typów mięs. Chorwackie specjały to między innymi mięsa jakie są robione na rożnie. Wśród nich na przykład króluje od dawien dawna chorwacka baranina i jagnięcina.

Danie lahmacun
Baran z rożna to cos, co będąc w słonecznej Chorwacji nie może zostać pominięte. Jest to w ich języku lokalnym janjetina na raznju. Stanowi ona tradycyjny specjał regionalny będący typowym wyznacznikiem chorwackich kulinariów. W Dalmacji w szczególności stanowi świetny wariant pozycji w menu przeznaczony dla prawdziwych smakoszy potraw typowo mięsnych. Musimy wspomnieć, że mięso z rożna w postaci baraniny pieczonej na grillu wyróżnia przede wszystkim wyspę Pag. Co więcej, nie zapominajmy także o tym, że sporo gatunków mięsnych pojawia się na Lice i Gorskim Kotarze. Generalnie cała Chorwacja słynie z szeregu przeróżnych mięs wyrafinowanych smakowo. Wystarczy wejść do pierwszej lepszej tamtejszej restauracji a od razu możesz uzyskać menu bogate w szereg rozlicznych wariantów gatunków mięs z rożna czy wielorakich potraw, jakie robione są z mięs. Poza tym, za narodowy specjał uznaje się także pieczoną jagnięcinę. Ta rodem z Chorwacji nie ma sobie równych, a zwłaszcza gdy zostaje zaserwowana z ziemniakami i cebulkami. Niekiedy dodaje się do niej oliwki lokalne oraz domowe pomidory. Jeśli będziesz w Dalmacji, nie możesz pominąć baraniny z rusztu.
Artykuł dzięki:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded