Mięso drobiowe i miód dla wielu z nas może wydawać się połączeniem nie do zniesienia. Jest to zdecydowanie nieprawidłowa postawa. Te dwa z pozoru kontrastujące składniki idealnie ze sobą współgrają (oczywiście, jeżeli zostaną odpowiednio przyrządzone). Aby przyrządzić drobiowe szaszłyki w miodowej marynacie powinniśmy przygotować takie składniki jak: dwie sztuki fileta z kurczaka oraz składniki na marynatę łyżki do koparek (cztery łyżki oliwy, dwie łyżki miodu, łyżeczkę ostrej papryki oraz szczyptę chili). Na samym początku mięso należy dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć (mokre mięso podczas przyrządzania może stracić wiele walorów smakowych). Następnie należy pokroić je w niewielką kostkę.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty w następujący sposób. W głębokim naczyniu (takim, które pomieści przygotowane przez nas mięso) mieszamy oliwę wraz ze wszystkimi przyprawami (miodem, papryką ostrą i papryką chili). Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy mięso i dokładnie je w niej obtaczamy. Następnie odstawiamy je na minimum trzy godziny w chłodne miejsce – najlepiej do lodówki. Trzy godziny to zdecydowanie najkrótszy czas marynowania. Najlepszy efekt otrzymamy, gdy mięso będzie się marynowało dwadzieścia cztery godziny bądź chociaż całą noc. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy je na tackach. Ostatnim, co musimy zrobić do podać je w towarzystwie zimnego soku z lodem w ciepły, letni dzień.
Autor artykułu: