Wielu z nam szpinak kojarzy się jedynie z bezsmakową zieloną masą podawaną na szkolnej stołówce. Jednak odpowiednio podany może zachwycić niejednego malkontenta kulinarnego. Jednym z lepszych pomysłów jest podanie go w drobiowej roladzie z serem. Aby wykonać to danie należy przygotować: dwie sztuki piersi z kurczaka, garść szpinaku, sto pięćdziesiąt gramów żółtego sera, sól i biały pieprz, mąkę, łyżkę masła i taką samą ilość oleju. Po umyciu i osuszeniu mięsa, należy przekroić je w poprzek tak, aby nie były zbyt grube. Zazwyczaj jedna pojedynczą pierś w zupełności wystarcza do przygotowania dwóch rolad.
Po rozbiciu mięsa należy je posolić i doprawić pieprzem. Kolejnym krokiem jest umycie i osuszenie liści szpinaku oraz ułożenie ich na rozbitych piersiach. Następną warstwę stanowi ser żółty. Gdy wszystkie trzy składniki będą leżeć na sobie zwijamy roladę i obtaczamy ją w mące. Na rozpuszczonym na patelni maśle wymieszanym z olejem smażymy roladki do momentu aż nabiorą złotego koloru, po czym przekładamy je do brytfanki, układamy na nich po kawałku sera i zapiekamy przez piętnaście minut w dwustu stopniach Celsjusza.
Autor artykułu: