Kuchnia chorwacka
Wiele rodzajów ryb
Wiele rodzajów ryb

Wiele rodzajów ryb

Wchodząc do typowej knajpki chorwackiej, w szczególności warto zwrócić uwagę na menu rybne. Jest to bardzo szeroko rozpowszechniony rodzaj jadłospisu, który opiera się przede wszystkim na wysokiej klasie owocach morza oraz świeżo złowionych rybach. Nierzadko dochodzi również do sytuacji, że klienci mogą zdecydować się na to, aby samodzielnie wybrać sobie rybę, która na ich oczach zostaje dla nich specjalnie łowiona i w konsekwencji tego nadaje się ona od razu do przyrządzenia na ruszcie czy grillu. Chorwacja słynie z najczystszych zbiorników wodnych oraz ze zdecydowanie najlepszej jakości ryb. Nie powinno zatem nikogo dziwić, dlaczego jest aż tak duża ilość pozycji w menu zawierających właśnie ryby w swoim składzie.

Widok na port w chorwackim mieście Split
Ryba robiona jest na sto sposobów i z tego Chorwacja jest popularna na całym świecie. Nie sposób jest przekroczyć próg chorwackiej restauracji, która nie będzie dysponowała menu zawierającym w swej ofercie świeże i tylko świeże ryby, w tym najbardziej zróżnicowane ich okazy. Na pewno bardzo istotne jest zwrócenie uwagi na to, jak cenna jest tam popularna dorada, czy też tuńczyk, z którym komponuje się prawdziwe bogactwo potraw. Do tego dochodzi również solony dorsz, jak i podawana z ziemniakami makrela, najczęściej prezentowana na talerzu w towarzystwie ziemniaczków opiekanych. Podobny dodatek stosowany jest wraz z dorszem, co przekłada się na typowe chorwackie danie zwane bakalar na bijelo. Nie obeszłoby się w Chorwacji także bez owoców morza typu małże czy krewetki oraz kraby.
Artykuł dzięki: