Przybywając do Chorwacji zmuszony jesteś przede wszystkim do tego, aby spróbować tamtejszych specjałów. Nawet ci, którzy nie przepadają za szeroko rozumianymi dziś owocami morza, mają sposobność znalezienia w słonecznej Dalmacji bogatego wachlarza pozycji w menu przeciętnej lokalnej knajpki właśnie w zakresie dań niezwiązanych z owocami morza. Wśród najbardziej rozpowszechnionych na szczególną uwagę zasługuje między innymi ryba z grilla. Czym się ona charakteryzuje i dlaczego akurat chorwacka ryba z grilla okazuje się być dużo bardziej smakowita niż wszystkie inne pieczone ryby z rusztu? Więcej w dalszych akapitach niniejszego poradnika, do lektury którego serdecznie zachęcamy wszystkich zainteresowanych.
Ryba z grilla musi być przygotowywana w Chorwacji według ściśle określonych rodzajów procesów przewidzianych do tego oraz z wykorzystaniem właściwej jakości naczyń. W szczególności warto jest nadmienić, że stosuje się w tym celu na przykład gradele, a więc zrobioną z metalu siatkę, jaka ma być specjalnym dodatkiem do grillowania ryb. W nią wkłada się czy to mięso, czy owoce morza bądź wybrane gatunki mięs. W konsekwencji tego ryba jest wygodnie i dokładnie zarazem przyrządzana nad otwartym ogniem. W taki sposób zwykło się piec wszelakie jedzenie nad Adriatykiem. Do tego niezbędne jest także zastosowanie odpowiednich dodatków typu sosy domowej roboty, na bazie oliwy z oliwek, pietruszki natki czy czosnku bądź pomidorów. W głównej mierze w Dalmacji przyrządzane są w ten sposób specjały typu brancin, orada, sardynki bądź skarpina.
Artykuł dzięki: