Wybierając się do słonecznej Chorwacji, obowiązkowo musisz zdecydować się na inwestycję w tamtejsze rarytasy kulinarne. W zasadzie kuchnia chorwacka znana jest na całym świecie, a z pewnością rozsławiła krainę malowniczej Dalmacji na obszarze całego kontynentu europejskiego. Niemniej jednak jest pewna lista specjałów, których sporo osób w ogóle nie zna, a przybywając do Chorwacji bezpośrednio po prostu omija je szerokim łukiem przez niewiedzę dotyczącą ich składników czy zawartości a nawet sposobu jedzenia. Dlatego też postanowiliśmy stworzyć niniejszy wirtualny poradnik, który będzie poświęcony omówieniu dań chorwackich. W dzisiejszym artykule szczególną uwagę postanowiliśmy natomiast poświęcić zwłaszcza daniu zwanemu buzara. Co to takiego? Z czym i jak to się je? Wszystkiego dowiesz się, kiedy przeczytasz dalsze fragmenty niniejszego tekstu.
Jako termin buzara rozumie się specjał kulinarnych wprost z Chorwacji, będący tradycyjną potrawą dalmatyńską. Jest w nim mnóstwo różnorodnych rodzajów składników, a przede wszystkim krewetki oraz skorupiaki, z których Dalmacja generalnie rzecz biorąc słynie. Najczęściej, jeśli chodzi o skorupiaki wyżej wymienione, buzara robiona jest z zastosowaniem wysokiej jakości małży, w jakie Chorwacja obfituje. Ponadto sporo jest w tym daniu także białego wina, niewielki dodatek wody morskiej, jaki pobierany jest wprost z muszli skorupiaków, jak i tarta bułka. Warto nadmienić, że zjedzenie buzary dostarcza kalorii mniej niż zjedzenie przeciętnej kanapki, bo wszystko bazuje na solidnej porcji bardzo lekkich i lekkostrawnych ale jakże wartościowych w składniki owoców morza.
Artykuł dzięki: