Aby przygotować dwa szaszłyki drobiowo – warzywne powinniśmy przygotować takie składniki jak: pierś z kurczaka, cebulę, pomidora, cukinię, przyprawę do grilla, sól, pieprz oraz sos sojowy. Na samym początku mięso należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w równą, dużą kostkę. Następnie wrzucamy je do głębokiego naczynia gdzie zostanie ono zalane sosem sojowym. Tak przygotowane mięso powinno marynować się przez piętnaście minut wraz z stosunkowo częstym mieszaniem.
Warzywa należy umyć i pokroić na osiem równych plasterków (w przypadku pomidora powinny to być kawałki) każde (cebula, cukinia i pomidor). Na talerzu powinny zostać przyprawione z każdej strony i odstawione w tym stanie na piętnaście minut. Po upływie tego czasu wszystkie przygotowane składniki należy nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian tak, aby żaden składnik nie powtórzył się na jednym szaszłyku. Następnie szaszłyki należy smażyć na patelni grillowej (bądź piec na grillu) przez kilka minut z każdej strony. Tak przygotowane danie może zaskoczyć nie jednego smakosza.
Autor artykułu: