Potrawy kuchni chorwackiej
Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli

Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli

Aby przygotować niezwykle proste i zaskakująco smaczne danie z polędwicy wieprzowej i cebuli należy przygotować: około pół kilograma świeżej polędwicy wieprzowej, dwie duże cebule, sześć średnich ziemniaków, kapustę pekińską (połowę), dorodny pomarańcz, łyżeczkę cukru, sok z cytryny, sól, pieprz, ostrą paprykę oraz olej. Po oczyszczeniu polędwic, należy pokroić ją w plastry nie grubsze niż trzy centymetry i delikatnie je rozbić (najlepsza do tego celu będzie dłoń). Mięso należy przyprawić z każdej ze stron, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju aż do momentu nabrania okna Białystok przez nie złotego koloru.

Na oddzielną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy podsmażone mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy aż do momentu, gdy cebula będzie miękka. Następnie przez około trzydzieści minut w osolonej wodzie należy ugotować obrane i umyte ziemniaki. Kapustę należy poszatkować a obranego pomarańcza pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem z kapustą. Do smaku dodajemy posłodzony sok z cytryny. Wszystko podajemy na jednym talerzu.
Autor artykułu: