Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl

Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli

Posted on 10 lipca 2021

Aby przygotować niezwykle proste i zaskakująco smaczne danie z polędwicy wieprzowej i cebuli należy przygotować: około pół kilograma świeżej polędwicy wieprzowej, dwie duże cebule, sześć średnich ziemniaków, kapustę pekińską (połowę), dorodny pomarańcz, łyżeczkę cukru, sok z cytryny, sól, pieprz, ostrą paprykę oraz olej. Po oczyszczeniu polędwic, należy pokroić ją w plastry nie grubsze niż trzy centymetry i delikatnie je rozbić (najlepsza do tego celu będzie dłoń). Mięso należy przyprawić z każdej ze stron, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju aż do momentu nabrania przez nie złotego koloru.

Na oddzielną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy podsmażone mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy aż do momentu, gdy cebula będzie miękka. Następnie przez około trzydzieści minut w osolonej wodzie należy ugotować obrane i umyte ziemniaki. Kapustę należy poszatkować a obranego pomarańcza pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem z kapustą. Do smaku dodajemy posłodzony sok z cytryny. Wszystko podajemy na jednym talerzu.
Autor artykułu:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded