Potrawy kuchni chorwackiej
Kulinarne eksperymenty
Kulinarne eksperymenty

Kulinarne eksperymenty

Jadąc do gorącej i jakże malowniczej Chorwacji, nie można nie dostrzec jak popularne jest tamtejsze jedzenie. W zasadzie bardzo obfite menu, które występuje w tym właśnie kraju bazuje w głównej mierze na kulinarnych eksperymentach lokalnej ludności, która ma skłonności do mieszania smaków, dobierania niesamowicie zróżnicowanych składników i co za tym idzie przede wszystkim do tego, aby zaskakiwać inne narody swymi niesamowicie wyrafinowanymi smakami. Aromatyczna kuchnia chorwacka, mimo, że składa się z szeregu rozlicznych wariantów potraw bazujących zwłaszcza na sycących i dość „zapychających”, ale za to bardzo wartościowych ingredientach i artykułach spożywczych, w głównej mierze opiera się na kulinarnych smakołykach z kategorii low fat, czyli zawierających w swym składzie niekoniecznie bardzo kaloryczne potrawy.


Kuchnia chorwacka to jeden wielki dar z wód, bo przecież nic innego nie wodzi tam na pokuszenie tak bardzo jak tamtejsze, krystaliczne wody. Chorwackie wody potrafią dostarczyć naprawdę solidne okazy wielorakich gatunków ryb, czy tez rozmaite typy owoców morza. Nie zapominajmy o sytych gulaszach, czy też potrawach na wzór naszego tradycyjnego leczo. Do tego specjałem tamtejszym są pieczone i grillowane na ruszcie ryby. Wszystkie smakują wybornie, bez wyjątku – od dorady, jaka rozsławiła Chorwację na cały świat, nie tylko na cały kontynent euripejski, po tuńczyka czy dorsza podawanego z pieczonymi ziemniaczkami. Podobnie chorwacka w swej tradycji jest oliwa z oliwek serwowana z cytryną, czy też mieszana z natką świeżo posiekanej pietruszki oraz z dodatkiem czosnku. Podobnie i oliwki regionalne bądź dania na bazie owoców morza.
Artykuł dzięki: