Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl
Smażony łosoś z cytryną

Ryba z grilla

Posted on 30 grudnia 2020

Przybywając do Chorwacji zmuszony jesteś przede wszystkim do tego, aby spróbować tamtejszych specjałów. Nawet ci, którzy nie przepadają za szeroko rozumianymi dziś owocami morza, mają sposobność znalezienia w słonecznej Dalmacji bogatego wachlarza pozycji w menu przeciętnej lokalnej knajpki właśnie w zakresie dań niezwiązanych z owocami morza. Wśród najbardziej rozpowszechnionych na szczególną uwagę zasługuje między innymi ryba z grilla. Czym się ona charakteryzuje i dlaczego akurat chorwacka ryba z grilla okazuje się być dużo bardziej smakowita niż wszystkie inne pieczone ryby z rusztu? Więcej w dalszych akapitach niniejszego poradnika, do lektury którego serdecznie zachęcamy wszystkich zainteresowanych.

Grillowana rypka
Ryba z grilla musi być przygotowywana w Chorwacji według ściśle określonych rodzajów procesów przewidzianych do tego oraz z wykorzystaniem właściwej jakości naczyń. W szczególności warto jest nadmienić, że stosuje się w tym celu na przykład gradele, a więc zrobioną z metalu siatkę, jaka ma być specjalnym dodatkiem do grillowania ryb. W nią wkłada się czy to mięso, czy owoce morza bądź wybrane gatunki mięs. W konsekwencji tego ryba jest wygodnie i dokładnie zarazem przyrządzana nad otwartym ogniem. W taki sposób zwykło się piec wszelakie jedzenie nad Adriatykiem. Do tego niezbędne jest także zastosowanie odpowiednich dodatków typu sosy domowej roboty, na bazie oliwy z oliwek, pietruszki natki czy czosnku bądź pomidorów. W głównej mierze w Dalmacji przyrządzane są w ten sposób specjały typu brancin, orada, sardynki bądź skarpina.
Artykuł dzięki:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded