Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl
Łosoś z warzywami

Wiele rodzajów ryb

Posted on 17 grudnia 2020

Wchodząc do typowej knajpki chorwackiej, w szczególności warto zwrócić uwagę na menu rybne. Jest to bardzo szeroko rozpowszechniony rodzaj jadłospisu, który opiera się przede wszystkim na wysokiej klasie owocach morza oraz świeżo złowionych rybach. Nierzadko dochodzi również do sytuacji, że klienci mogą zdecydować się na to, aby samodzielnie wybrać sobie rybę, która na ich oczach zostaje dla nich specjalnie łowiona i w konsekwencji tego nadaje się ona od razu do przyrządzenia na ruszcie czy grillu. Chorwacja słynie z najczystszych zbiorników wodnych oraz ze zdecydowanie najlepszej jakości ryb. Nie powinno zatem nikogo dziwić, dlaczego jest aż tak duża ilość pozycji w menu zawierających właśnie ryby w swoim składzie.

Widok na port w chorwackim mieście Split
Ryba robiona jest na sto sposobów i z tego Chorwacja jest popularna na całym świecie. Nie sposób jest przekroczyć próg chorwackiej restauracji, która nie będzie dysponowała menu zawierającym w swej ofercie świeże i tylko świeże ryby, w tym najbardziej zróżnicowane ich okazy. Na pewno bardzo istotne jest zwrócenie uwagi na to, jak cenna jest tam popularna dorada, czy też tuńczyk, z którym komponuje się prawdziwe bogactwo potraw. Do tego dochodzi również solony dorsz, jak i podawana z ziemniakami makrela, najczęściej prezentowana na talerzu w towarzystwie ziemniaczków opiekanych. Podobny dodatek stosowany jest wraz z dorszem, co przekłada się na typowe chorwackie danie zwane bakalar na bijelo. Nie obeszłoby się w Chorwacji także bez owoców morza typu małże czy krewetki oraz kraby.
Artykuł dzięki:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded