Planujesz najbliższe wakacje spędzić w malowniczej Chorwacji? Szukasz odpowiedniego miejsca, do którego mógłbyś się udać, decydując się na tegoroczne wczasy? Nieważne czy będziesz tam chwile, czy przejazdem, albo zatrzymasz się na znacznie dłużej – musisz skorzystać z oferty tamtejszego menu. W chorwackich smakach po prostu każdy jest w stanie znaleźć dla siebie coś optymalnego, co spasuje jego kubkom smakowym. To niesamowicie wartościowe menu, w zdecydowanej większości przypadków składające się z wielorakich wariantów produktów spożywczych i ingredientów bazujących przede wszystkim na świeżych produktach niskotłuszczowych.
Oczywiście jak na mieszczące się tuż przy krystalicznej wodzie tereny przystało, Chorwacja słynie zwłaszcza z niesamowicie wybornych gatunków ryb. Można także wspomnieć o bardzo szerokim wyborze występujących tam okazów owoców morza. Można wręcz wybrać sobie te konkretne owoce morza czy sztuki ryb, które dla nas okazują się najlepsze. Klienci są zachwyceni nie tylko ich świeżością, ale także czystością i aromatycznością. Kuchnia chorwacka uchodzi za jedną ze zdecydowanie najbardziej zdrowych kuchni. Dodatkowo, nie zapominajmy o tym, że jest bardzo aromatyczna. Musimy wspomnieć także, że kulinarne eksperymenty w Chorwacji sprawiły, iż stulecia temu wypracowano nietuzinkową recepturę na przepyszne dania bazujące zwłaszcza na gulaszach. Syte i zawierające wyborne, pieczołowicie wydzielane kawałki wysokiej jakości mięs, świetnie nadają się na każdą porę roku, a do tego nie są tuczące, mimo, iż bardzo wartościowe i odżywcze. Jako chorwackie specjały musimy też wymienić wielorakie rodzaje tamtejszych sałatek, w tym salata od hobotnice, czyli sałatka z ośmiornicą. Ciekawie przedstawia się także talerz kalmarów serwowany z czarnym risotto.
Artykuł dzięki: