Sarma
Sarma

Sarma

Mielone mięso połączone z ryżem owijane w charakterystyczne, bo marynowane, liście kapusty określane jest mianem tak zwanej Sarmy, czyli specjału pochodzenia chorwackiego, którego nie wolno pominąć będąc w słonecznej Dalmacji. Czym w zasadzie Sarma wyróżnia się na tle rozmaitych innych dań tego obszaru? Dowiesz się tego z poniższych fragmentów.

Sarma na talerzu
Sarma jest to danie bazujące zwłaszcza na rarytasach z Bułgarii, bowiem to one dały podwalinę stworzenia mielonego mięsa w takiej formie w Chorwacji. Wykorzystuje się do ich tworzenia list kapusty – świeży i odpowiednio zamarynowany wcześniej. Dodatkowo, nie zapominajmy także i o tym, że jest to danie, które opiera się przede wszystkim na mięsie wysokiej klasy. Arambasa z kolei to nazewnictwo dania oparte przede wszystkim na mieście Sinj, które z reguły postrzegane jest faktycznie jak danie regionalne, ale i narodowy specjał serwowany stricte na specjalne okoliczności i wydarzenia szczególne. Jeszcze co innego to typowy dla Chorwacji gulasz cobanac. Jest to gulasz robiony z wykorzystaniem dziczyzny. Potrawy te bazują zwłaszcza na mięsie wysokiej jakości, a także mieszance baraniny i wołowiny, która do stworzenia cobanac jest obowiązkowa i niemożliwa do pominięcia. Wraz z biegiem czasu zaczęto produkować gulasze na nieco innych zasadach, a więc robiono je odchodząc od tych tradycyjnych dla Chorwacji gatunków mięs, co jednak nie sprawdziło się i nawet turyści po raz pierwszy próbujący tamtejszych specjałów z reguły wybierają tradycyjny gulasz cobanac.
Artykuł dzięki: