Potrawy kuchni chorwackiej
Pieczone zagorski strukli
Pieczone zagorski strukli

Pieczone zagorski strukli

Wydaje się brzmieć dość tajemniczo na pierwszy rzut oka, ale jednak – pieczone zagorski strukli, o których wspomnieliśmy w tytule niniejszego wirtualnego, kulinarnego poradnika, stanowią jedno z najpowszechniejszych dań w całej Europie. Oczywiście mowa tu o wysokiej jakości specjale chorwackiego pochodzenia. Danie to jest typowe dla regionu Zagorje, czyli terenu usytuowanego w kierunku północnym od Zagrzebia.

Warzywa chorwackie w warzywniaku
Zagorski strukli to rarytas będący robiony w dwóch wariantach, a mianowicie można poddawać mięso gotowaniu bądź upiec je. W zasadzie, obie te metody obróbki solidnej partii mięsa są równie popularne. Zagorski strukli to natomiast w głównej mierze świeży ser pochodzenia krowiego, jaki zostaje uprzednio upieczony dobrze w piecu a także podawany jest na specjalnie przygotowywanym makaronie. Ponadto chorwacki rarytas bazuje na starodawnych już bowiem mających kilka dobrych długich stuleci recepturach. Strukli opierają się przede wszystkim na przepisach dawnych pokoleń regionu a w zasadzie powiatu Krapina-ZagorjE. Jeszcze innym rarytasem rodem ze słonecznej Chorwacji okazuje się być indyk z mlinci. Jest to danie regionalne, ale i zarazem stanowi ono narodową pozycję w menu chorwackim. Wyróżnia przede wszystkim region Zagrzebia. Danie to opiera się na nietuzinkowych smakach, bowiem robiona jest z mlinami, jakie są regionalnym rarytasem oraz mieszane z pieczonym indykiem i tłuszczem. W ten sposób indyk zostaje gruntownie upieczony na ruszcie i serwowany w aromatycznych ziołach i przyprawach.
Artykuł dzięki: