Skip to content
Menu
papalina.pl
  • Restauracja Papalina
  • Kulinarne eksperymenty
  • Kuchnia chorwacka
    • Wyzwania smakowe w Chorwacji
    • Mięso rodem z Chorwacji
    • Wiele rodzajów ryb
  • Przepisy z Dalmacji
    • Ryba z grilla
    • Pieczone zagorski strukli
    • Sarma
  • Blog
papalina.pl
Turecka sarma z ziemniakami w talerzu

Sarma

Posted on 22 grudnia 2020

Mielone mięso połączone z ryżem owijane w charakterystyczne, bo marynowane, liście kapusty określane jest mianem tak zwanej Sarmy, czyli specjału pochodzenia chorwackiego, którego nie wolno pominąć będąc w słonecznej Dalmacji. Czym w zasadzie Sarma wyróżnia się na tle rozmaitych innych dań tego obszaru? Dowiesz się tego z poniższych fragmentów.

Sarma na talerzu
Sarma jest to danie bazujące zwłaszcza na rarytasach z Bułgarii, bowiem to one dały podwalinę stworzenia mielonego mięsa w takiej formie w Chorwacji. Wykorzystuje się do ich tworzenia list kapusty – świeży i odpowiednio zamarynowany wcześniej. Dodatkowo, nie zapominajmy także i o tym, że jest to danie, które opiera się przede wszystkim na mięsie wysokiej klasy. Arambasa z kolei to nazewnictwo dania oparte przede wszystkim na mieście Sinj, które z reguły postrzegane jest faktycznie jak danie regionalne, ale i narodowy specjał serwowany stricte na specjalne okoliczności i wydarzenia szczególne. Jeszcze co innego to typowy dla Chorwacji gulasz cobanac. Jest to gulasz robiony z wykorzystaniem dziczyzny. Potrawy te bazują zwłaszcza na mięsie wysokiej jakości, a także mieszance baraniny i wołowiny, która do stworzenia cobanac jest obowiązkowa i niemożliwa do pominięcia. Wraz z biegiem czasu zaczęto produkować gulasze na nieco innych zasadach, a więc robiono je odchodząc od tych tradycyjnych dla Chorwacji gatunków mięs, co jednak nie sprawdziło się i nawet turyści po raz pierwszy próbujący tamtejszych specjałów z reguły wybierają tradycyjny gulasz cobanac.
Artykuł dzięki:

Ostatnie wpisy

  • Skrzydełka z sosem z grillowanego czosnku
  • Mięso mielone grillowane w towarzystwie ketchupu i papryki
  • Miszmasz z kurczakiem i brokułami
  • Szaszłyki z drobiu i warzyw
  • Kurczak z grzybami i ravioli
  • Taniec polędwicy wieprzowej i cebuli
  • Pieczarki przytulone do kurczaka
  • Zrolowany szpinak z serem w towarzystwie kurczaka

Kategorie

  • Kuchnia chorwacka
  • Kulinaria
  • Przepisy z Dalmacji

Do poczytania

Archiwa

  • lipiec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
©2022 papalina.pl | WordPress Theme: EcoCoded